“Kaiserschmarren” – How to make Quick N Easy Vegan Pancake Scramble

When I was a child I used to love “KAISERSCHMARREN”. In case you don´t know what I´m talking about : it´s “pancakes cut in pieces”, a PANCAKE SCRAMBLE! It´s one of the most popular Austrian sweet dishes. But in Austria, and in general, this dish is prepared using milk and eggs. Austrian cuisine = no vegan cuisine at all. But there’s nothing we can’t change. Anyway, I haven´t had Kaiserschmarren in ages! I can´t even remember the last time I had a traditional one. Meanwhile my tradition sense changes a little and I´m more up for new-interpretations of traditional meals. I found it. Inspired by Mel and her recipe I also created a version, a version of her quick & easy VEGAN PANCAKE SCRAMBLE – the KAISERSCHMARREN alla vegan. You can eat it for dessert or, like me, for breakfast. To be honest, since I know a vegan version I don´t even miss the traditional one.

Als ich ein Kind war liebte ich”KAISERSCHMARREN”. Im Falle, dass ihr nicht wisst was das sein soll : es handelt sich um “zerstückelte Pfannkuchen”, ein PFANNKUCHEN-SCRAMBLE! Eines der bekanntesten österreichischen Süßspeisen. Doch in Österreich, und generell, wird er mit Milch und Eiern zubereitet. Die österreichische Küche = nicht gerade eine vegane Küche. Jedoch kann man das ja noch ändern! Wie auch immer, ich hatte jedenfalls keinen Kaiserschmarren in einer sehr langen Zeit! Ich kann man ich nicht einmal mehr daran erinnern wann ich das letzte Mal einen traditionellen hatte. Mittlerweile ist mein Traditionsinn schon etwas verändert und ich bin mehr interessiert an Neu-Interpretationen von Traditionsspeisen. Wer nicht suchet, der findet. Inspiriert von Mel und ihrem Rezept habe ich auch eine Version von ihrem schnellem & leichten VEGANEN PFANNKUCHEN-SCRAMBLE – dem KAISERSCHMARREN alla vegan gemacht. Egal ob als Dessert oder, wie ich, als Frühstück serviert. Ehrlich gesagt, seit ich eine vegane Optionen habe vermisse ich die traditionelle nicht einmal ansatzweise.

You need :

  • 1 mashed banana
  • 50 ml dairy free milk of choice
  • 30g (gf) oats or buckwheat flakes
  • 30g buckwheat flour
  • 1 tsp baking powder
  • Fruits of choice (apple, pear, raisins, berries, …)
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp vanilla
  • Spices of choice
  • 1 tbs grated nuts
  • 50 ml sparkling water
  • 1 tsp coconut oil

Add flakes, flour, baking powder and milk in a bowl and stir until well combined before adding the other remaining ingredients into the dough. Finally also add some sparkling water (the dough should be a bit firmer than with normal pancakes). Heat a drizzle of coconut oil in a pan and fry the dough on medium heat on both sides, then turn it around and scramble/cut the pancakes. Serve with desired topping!

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#glutenfree – Buckwheat-Scrambled Pancake with dried gojis, raisins, dried physalis, cashews and spices and topped with fresh and fruity physalis and cashew butter

Ihr benötigt :

  • 1 zerdrückte Banane
  • 50 ml Pflanzenmilch der Wahl
  • 30g (glutenfreie) Hafer oder Buchweizenflocken
  • 30g Buchweizenmehl
  • 1 TL Backpulver
  • Früchte der Wahl (Apfel, Birne, Rosinen, Beeren, …)
  • 1 TL Zimt
  • 1/2 TL Vanille
  • Gewürze der Wahl
  • 1 EL geriebene Nüsse
  • 50 ml Mineralwasser
  • 1 TL Kokosöl

Die Flocken, Mehl, Backpulver und Milch in eine Schüssel geben und gut verrühren bevor ihr die übrigen Zutaten hinzufügt. Schließlich noch etwas Mineralwasser dazugeben (der Teig sollte etwas fester als normaler Pancake und Pfannkuchenteig sein). Ein bisschen Kokosöl in einer Pfanne erhitzen und den Teig bei mittlerer Hitze auf beiden Seiten backen, dann wieder wenden und den Teig zerstückeln und weiter backen. Mit Lieblingstoppings servieren!

 

makelifeyourrunway

One of my favorite dishes as a child was definitely “kaiserschmarren”. My grandmother used to make the best one! She always added apples and raisins in the dough and till now, that´s my favorite combination.


vegan “kaiserschmarren”:

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What you need ( 1 portion ):

  • 1 banana ( around 80-90g )
  • 50ml soy milk
  • 60g oats made into flour
  • 1/2 apple
  • optional: raisins, blueberries, goji berries, almond butter, cinnamon..
  • around 50 ml sparkling water
  • 1 teaspoon baking powder

What to do:

  • smash the banana with a fork
  • add oat flour, baking powder and soy milk, stir well
  • cut the apple into little pieces and add the pieces into the dough
  • add your optional things ( I used blueberries, raisins and a bit of an orange zest)
  • give some sparkling water into the dough, the consistency should be a bit firmer than the dough of pancakes)
  • heat up a pan and fry…

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