Christmas one more time w/ Gingerbread Oatmeal/Porridge

Happy 6th January! -> Доброе утро! С Рождеством! (Good Morning! Happy Russian-Orthodox Christmas!) One thing to know about me: I love the Russian culture very much. The language, the art, …! To celebrate the “little” family holiday today I thought about making a special breakfast! Since oatmeal and porridge is one of my favorite breakfasts on earth I always like to create different tastes. Creativity is the key to a varied lifestyle! Inspired by my Instagram friend Valentina* from @valentinaballerina I made my version of GINGERBREAD OATMEAL/PORRIDGE this morning. Last day of Christmas holidays needs to be a great one and nothing is better than the last serve of gingerbreads for this season. A super tasty way of having them and creamy like heaven! Imagine Christmas is a bowl of porridge! There you go!

Here´s the recipe for my porridge :

img_9961

Schönen und festlichen 6. Januar wünsche ich euch! -> Доброе утро! С Рождеством! (Guten Morgen! Frohe Russisch-Orthodoxe Weihnacht!) Eine Sache, die es über mich zu wissen gilt: ich mag die russische Kultur sehr gern. Die Sprache, die Kunst, ..! Um diesen kleinen Familienfeiertag zu feiern dachte ich daran heute ein spezielles Frühstück dafür zu machen! Da Haferbrei/Porridge eines meiner Lieblingsfrühstückgerichte probiere ich immer wieder neues und verschiedenes damit aus. Kreativität ist der Schlüssel zu einem ausgewogenen Lebensstil! Inspiriert von meiner Instagramfreundin Valentina* from @valentinaballerina schuf ich heute Morgen meine Version von LEBKUCHEN OATMEAL/PORRIDGE. Der letzte Weihnachtsfeiertag muss auch gebührend gefeiert werden und nichts ist besser als die letzte Portion Lebkuchen für diese Saison. Ein super leckerer Weg diese zu genießen und himmlisch cremig! Stellt euch Weihnachten in einer Schüssel Porridge vor! Ein Traum oder?

Hier ist das Rezept für diese Porridgekreation :

10899545_894075240635475_983442173_n
1st ever Gingerbread Oatmeal

You need :

  • 1 cup flakes (oats, buck, quinoa, rice, …; for a SEMOLINA version – add some semolina, for example: mix 2/3 flakes + 1/3 spelt semolina)
  • 2 1/4 cups dairy free mylk of choice or water
  • 1-2 tbs gingerbread spice mix**
  • 1 tsp vanilla
  • 1/2 mashed banana
  • 1-2 tbs grated nuts
  • Sweetener as needed
  • 1-2 tbs raw cacao powder/carob (Optional for CHOCOLATE version)
  • Optional: seeds, dried fruits like raisins, protein or superfood powder

Add the oats/flakes and liquid to a pan and cook as usual. When it starts to bubble, lower the heat, add the mashed banana, spices, vanilla, nuts and other desired ingredients into the hot mixture and stir and cook until creamy and well combined. You can top the porridge with whatever you like!

Ihr benötigt :

  • 1 Tasse Flocken (Hafer-, Buchweizen-, Quinoa-, Reis-, …-flocken; für eine GRIEßversion – einfach Grieß beigeben, z.B.: 2/3 Flocken + 1/3 (Dinkel-) Grieß)
  • 2 1/4 Tasse Pflanzenmylk der Wahl oder Wasser
  • 1-2 EL Lebkuchengewürz Mischung**
  • 1 TL Vanille
  • 1/2 zerdrückte Banane
  • 1-2 EL geriebene Nüsse
  • Süßen nach Belieben
  • 1-2 EL Rohkakao-/Karobpulver (Optional für eine SCHOKO Version)
  • Optional: Samen, Trockenfrüchte wie Rosinen, Protein- oder Superfoodpulver

Gebt die Flocken und Flüssigkeit in einen Topf und kocht den Brei wie gewöhnlich auf. Sobald es leicht blubbert, verringert die Hitze und fügt die zerdrückte Banane, Gewürze, Vanille, Nüsse und weitere gewünschte Zutaten hinzu und rührt während dem Aufkochen stetig bis alles cremig und gut vermischt ist. Ihr könnt das Porridge garnierten wie ihr es persönlich wollt!

*Here´s the LINK to Valentina´s blog // Hier noch der LINK zu Valentinas Blog

**Gingerbread Spice Mix // Lebkuchengewürz Mischungcinnamon + cardamom + ginger + nutmeg + ground coriander + ground clove + allspice + ground fennel + anise + star anise + cayenne // Zimt + Kardamom + Ingwer + Muskatnuss, geriebener Koriander + Nelken + Piment + Fenchel + Anis + Sternanis + Cayenne Pfeffer

 

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s